Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.11.2017 17:11 - ЗА ВАЖНОСТТА НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1830 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 19.11.2017 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЗА ВАЖНОСТТА НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ

Автор: Виктор Кордон

Всеки нормален човек притежава естествената способност да запаметява данни от заобикалящата го среда и от случващото се с него – случки, събития, хора, имена, дати, текстове, изказвания, мисли, мнения, идеи, указания, емоционални преживявания и т.н. Тази индивидуална памет, която притежава всеки от нас, има изключително важна роля, защото ни помага да оцеляваме. Без нея ние нямаше да помним, че сме се изгорили, че сме паднали, че сме били болни, че някой ни е нагрубил, друг ни е ударил, а трети ни е помогнал. Тоест, нямаше да помним нищо и съответно нямаше да знаем нищо, тъй като знанията и опитът, които трупаме през живота си, се съхраняват в нашата лична памет. В такъв случай ние нямаше да помним и респективно да знаем как и защо сме сгрешили, защо сме се разболели, от какво и от кого да се пазим, кои са нашите врагове и кои – приятелите ни, кое е полезно и кое – вредно, какво е добро и какво – лошо. Например, ако не помним, че сме се изгорили при определени обстоятелства, като невнимателно боравене с горещи предмети, ние ще се горим всеки път в подобни ситуации, защото ще ни липсва споменът, който да ни служи като предупреждение. Без персонална памет ние няма как да научим жизненоважните житейски уроци и ще повтаряме грешките си постоянно, докато това не доведе до фатален край.

 

Но това, което се отнася за отделните индивиди, важи и за големите групи от хора, като народите например, които също имат своя памет. Нейната роля играе историята, която има функцията на колективна памет, чието предназначение е подобно на индивидуалната памет – трябва да помага на народите да разпознават доброто от лошото, да знаят кои са техните врагове и кои – техни приятели, да ги предпазва от повтарянето на едни и същи грешки. Затова историята има ключова роля за оцеляването на народите! Но за да им бъде полезна, те трябва да познават историята такава, каквато се е случила, а не каквато е интерпретирана от заинтересовани фактори.

 

Писаната история съдържа спомените на човечеството или на конкретен народ за миналото му, което е безценно съкровище, понеже съхранява грешките, загубите и победите, от които можем да се поучим. Но за да можем да извлечем поуки от миналото си, то трябва да е записано добросъвестно, а не да е изопачено от пристрастия и от него да липсват важни елементи. Колкото по-коректно е записана историята, толкова по-полезна може да ни бъде, и обратното – колкото по-големи са пропуските и деформациите, толкова по-безполезна и дори вредна ще е тя.

 

Ние имаме много силен отрицателен пример за пораженията от извращаването на историята в лицето на русофилите и почитателите на комунистическата идеология, които в България никак не са малко. Това са хора, които са фатално повлияни от мощната проруска и прокомунистическа пропаганда, която се представяше за история по време на диктатурата на съветските марионетки у нас, продължила около 45 години. Под влияние на тази повсеместна пропаганда по-лабилните и невежи индивиди бяха заразени с напълно грешни и вредоносни внушения за Русия, за българо-руските отношения, за комунизма, за нашето минало, за историческите процеси и за света като цяло. Днес тази облъчена част от българското общество, поради значителната си маса, се явява в тежест на останалите граждани и отклонява курса на вътрешната и външната ни политика далеч от правилния път, тласкайки ни в орбитата на Русия. Ето как непознаването на историята пречи на развитието и благоденствието на страната ни, което идва да ни покаже важността на историческата памет!

 

Причината за не особено доброто положение на България в момента се корени пряко именно в узурпирането на историята от комунистите и русофилите, които до такава степен я изопачиха и извратиха, че създадоха напълно нереална представа у много българи за историческите личности, събития и явления. Това не позволява на инфектираните от този вирус да си създадат адекватно мнение за случващото се в българската и световната политика и да вземат полезни за тях и за държавата ни решения. Така политическата неграмотност и историческото невежество на повлияните от фалшифицираната история водят до неправилни оценки, които силно вредят на българското общество, защото, както казва Димитър Благоев, „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”.

 

Затова първостепенна наша грижа е да изчистим историята си от бели петна, фалшификации, инсинуации, лъжи и извращения, тъй като те пречат на правилното възприемане на миналото и не ни позволяват да разберем от какво трябва да се пазим, какво трябва да избягваме, какво да усъвършенстваме и към какво да се стремим. Историята може да бъде наш отличен учител, но само ако я познаваме в истинския й вид, без прибавени и откъснати страници. Това е жизнено необходимо условие, защото трябва да знаем не само успехите си, но и грешките и паденията си, които всеки народ има, тъй като само така можем да се поучим от тях и да престанем да ги повтаряме. Историята не е красива приказка, предназначена да повдига самомнението ни, а е суров урок, който трябва да ни покаже как, кога и защо бъркаме, за да успеем да избегнем грешните решения, да вървим напред и да се усъвършенстваме. А това означава да познаваме и добрите, и лошите си моменти; и победите, и пораженията си; и великите си постижения, и греховете си. Затова е от жизнено значение да знаем историята си такава, каквато е, независимо дали ни харесва, защото само който знае миналото си, е господар на бъдещето си!




Гласувай:
8



1. 1997 - Може би, може би
19.11.2017 23:48
Съгласен съм, че белите петна трябва да се изясняват. Не съм съгласен, че някакви си невидими но всемогъщи комунисти пречат.
Как се проявява проучването на белите петна на историята в свободното пространство на интернет? Чрез поп-фолк-историография. Повърхностни, бездоказателствени и най- често неверни мнения.
Никой не пречи на посредствените, само посредствеността им/ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4842838
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285