Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2013 21:51 - Защо нашите политици унищожават България? Къде и колко ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ има по света. Как управляват по света? – част 1-ва
Автор: ackoleff Категория: Политика   
Прочетен: 3346 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2013 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В познатия ни стар капиталистически свят /до колко го познаваме е друг въпрос/ винаги е имало държавен сектор. Това няма да анализираме и показваме нито исторически, нито по друг начин. Вече сме в този свят след падането на „комунизма“. В този период новите демокрации по един или друг начин масово разрушават приватизирайки икономиките си докато в света текат обратните процеси.

Възникват нови държавни предприятия (state-owned enterprises – SOE) и предприятия, ползващи се с подкрепата на държавата (state-supported enterprises –SSE), които много бързо станаха сериозни глобални конкуренти. Това акцентира  секретарят на АРСАС /Азиатско-тихоокеанския съвет на американските търговски камари/ Дебора Макарти, по време на последната американско-азиатска конференция. Тя се проведе във Вашингтон, през март 2012. Според Дебора Макарти, държавният капитализъм се превръща в ново предизвикателство за съвременната икономика, използвайки предимствата на откритите свободни пазари и „затваряйки“ за останалите ключови сектори на националната индустрия. Естествено тя визира най-вече Китай и според мене това може да се твърди, ако го разглеждаме в чисто икономически смисъл /без политически и друг замисъл/.  „Той мобилизира ресурсите на държавата, стимулира създаването на съвместни предприятия между чуждестранните и националните компании за трансфер на знания и технологии и, в същото време, осъществява контрол върху ключовите предприятия, субсидирайки развитието и експанзията им в чужбина“.

Хубаво и точно казано от гледна точка доклада да визира развитието погледнато от американска страна. Но да го погледнем от страната на „развиващите“ се държави. Те създават предприятията в среда в която навлизат чуждестранните предприятия. Къде навлизат? В „развиващата“ страна. Така, че процеса е двустранен. Точно този процес е изгоден и за двете страни. Това по-късно можете да видите в предоставените данни.

Доклада на UNCTAD също се посочва тази тенденция. Цифрите показват, че инвестициите от развиващите се държави представляват 29% от преките глобални инвестиционни потоци. През 2004 година в списъка на британския „Times“, на 50-те най-големи компании няма нито едно държавно предприятие. Факт! През 2011 броят им е 11. По капитализация те заемат второ (Petro China), четвърто (Industrial & Commercial Bank of China), пето (бразилската Petrobras) и седмо (China Construction Bank) място. Мексиканската Cemex, която е третата в света циментова компания, притежава повече чуждестранни активи, отколкото Dow Chemical или Alcoa например. Активите на бразилската миннодобивна компания Vale са по-големи от тези на Roche, Anglo-American и BHP Billiton.

Да не смятаме, че това са забелязали само АРСАС, „Times“. Световни класации правят и „Forbes“, и „Fortune“. За 2005 година сред 500-те най-големи корпорации на планетата в списъка на списание „Forbes“, има 67 държавни компании, а през 2011 година броят им е 106. През 2012 година в списъка на двайсетте водещи компании в същата класация има вече 6 държавни корпорации. . Ако разгледаме периода  2004 година – 2008 година ще видим сред 2000-те най-големи компании вече 117 държавни предприятия от Бразилия, Русия, Индия и Китай. За този период 239 корпорации от САЩ, Япония, Великобритания и Германия ги няма вече в списъка. Делът на тези компании в пазарната капитализация на развитите държави е паднал през този период от 79% до 50%. Това може малко да обърква, но не противоречи, а потвърждава развитието на процеса. Просто новосъздадените предприятия в „развиващите“ се икономики са на родна почва. Реално по-голямата капиталова част остава в държавата. Не е задължително да е така и по-нататък от посочените таблични данни можем да се убедим, че има и други предприятия с различна ориентировка.

От данните посочени от Дебора Макарти виждаме, че 13-те най-големи петролни компании, които контролират 3/4 от петролните запаси в света, също са държавни.

Няма граници или сектори където да няма държавни предприятия. Примери много: China Mobile е гигант при мобилните оператори с брой абонати 600 млн. души. Но да кажем, че Китай е най-многобройната страна все пак. Saudi Basic Industries пък е сред най-печелившите химически корпорации в света. Сбербанк е третата банка в Европа по пазарната си капитализация. Dubai Ports е третият пристанищен оператор в света. Emirates притежава най-новия самолетен парк, който нараства с 20% годишно.

Пример за държавен капитализъм е Китай. За последните 30 години БВП на Китай е нараствал годишно с 9,5%. Външнотърговския му обем е нараствал с 18%. БНП на Китай е нараснал за 10 години с повече от три пъти и е  11 трилиона долара. Китай изпревари Япония и е втората икономика в света. Китайската държава е най-големия акционер в 150-те водещи предприятия в страната. Друг въпрос е, че ръководи още хиляди компании.

Нека с цел показване на фактическото положение и наблюдавания процес на държавен капитализъм да разглеждаме по отделно различни страни и региони. Не за да скрием, че има различия. Ще ги има във всеки възможен процес, но механизма си остава същия. Имало го е. Има го. И ще продължи.

Да кажем, че за Китай е ясно положението. Да изключим и страните от близкия изток с много петрол, за които може да се приеме малко по-друга причина за появата на държавни предприятия.

Поглеждаме Бразилия. Демократична страна с икономика притежаваща много характерни черти на англосаксонския капитализъм. Обаче тя се е превърнала в държава на новите инструменти на държавния капитализъм. Съвременната история на Бразилия се характеризира с държавна индустриализация. През 80-те години на миналия век има 500 държавни предприятия в страната. През 90-те години в Бразилия започва мащабна приватизационна програма. Защо? За борба с  с хиперинфлацията, намаляване на бюджетния дефицит и повишаване на икономическата ефективност. Познато нали? По-късно обаче, се очертава обратният процес. Държавата инвестира във водещи национални компании, в сферата на природните ресурси и телекомуникациите. Бразилия лансира нов модел на индустриална политика. Това е заменено участие на мажоритарен контрол с миноритарен дял и държавен контрол, осъществяван чрез бразилската Банка за национално развитие и нейният инвестиционен филиал BNDESPAR.

Миноритарната собственост съчетана със силата на държавата дава няколко предимства. Не дава възможност на политиците да използват предприятията за провеждане на социална политика. По-точно ограничава тази възможност в разумни граници! Но с участието си в много такива предприятия и с регулаторната си сила /банката, законите и т.н./ може да влияе на много предприятия и да се води добра и балансирана държавна политика. За 2009 година собствеността на BNDESPAR, достигна 53 млрд. долара, или 4% от стойността на бразилския фондов пазар.

Как става влиянието на държавата? Със стимули и посоченото влияние кара предприятията да ползват оборудване от бразилски производители. Пример е Petrobras. Държавата „подсказва“ или по-точно инициира създаване на по-големи предприятия чрез сливания и поглъщания. Така са създадени: BRF в хранителната индустрия /чрез сливането на Sadia и Perdigo/, Oi - в телекомуникациите и Fibria - в целулозно-хартиената индустрия /чрез сливането на VCP и Arucruz/.

Държава с утвърден държавен капитализъм е Южна Африка. Ключовите инфраструктурни отрасли на страната /железниците, пристанищата, летищата, производството и преноса на електроенергия, комуналните услуги, радиостанциите/ са в ръцете на държавата или на държавни компании. Държавата е най-големия акционер в националния телекомуникационен гигант Telcom. През 2002 година се създава националната петролна компания Petroleum Oil and Gas Corporation of South Africa /PetroSA/, която работи в страната и чужбина и има  най-големия в света завод за втечнен природен газ в Мосел Бей. Южноафриканското правителство създава през 2007 година African Exploration, Mining & Finance Corporation /AEMFC/. Нова национална компания в рудодобива явно планирана да се превърне във водещ производител на въглища, хром, диаманти, злато, желязна руда, манган, никел, платина, титан и уран в света.

Нов вид държавен капитализъм! Къде? В Сингапур. Ли Куан Ю над 30 години премиер на страната. Нещо да напомня това? Той е твърд привърженик на „азиатските ценности“. Но привлича в местната икономика водещите световни транснационални корпорации и отхвърля „свободния пазар“.  Какво ще рече това. Ами държавата е акционер в новите компании. Държавата контролира пакети от акциите на компании, чието съвкупно производство осигурява 60% от БВП на страната. Ето така Сингапур става високоразвита държава със смесена икономика, доминирана от държавния капитализъм. Факти и цифри - едни от най-високите показатели на жизнено равнище и БВП на глава от населението. За периода 1960 година – 2000 година темповете на икономическия растеж са 8% годишно. Безработицата е 2,2%. За 2010 година има най-висок растеж на икономиката в света 18%.

Отделни факти които ще са интересни за по нататъшния анализ във връзка с България.

В Чили най-големият производител на мед - компанията Codelco е държавна собственост. Защо не е приватизирана. Голяма и печеливша.

В САЩ националният железопътен превозвач Amtrak е държавен! И не само той а и различните локални и крайградски превозвачи. Има енергопроизводители и които са държавни.  Tennessee Valley Authority е най-известната. 

Държави предприятия /три китайски и едно японско/ са в десетката на най-големите компании в света по обем на оборота.

 

Най-големите компании в света през 2010 по обем на оборота в млрд долари по данни на „Fortune 500“.

 

Компания

Обем на оборота

1

Wal-Mart (САЩ)

422

2

Royal Dutch Shell (Холандия)

378

3

Exxon Mobil (САЩ)

355

4

BP (Великобритания)

309

5

SinopecGroup (Китай)

273

6

China National Petroleum Corporation (Китай)

240

7

State Grid (Китай)

226

8

Toyota (Япония)

222

9

Japan Post Holdings (Япония)

204

10

Chevron (САЩ)

196




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. petril - Колев, не било зле да възобновите ...
23.04.2013 01:13
Колев, не би било зле да възобновите някогашната стършелова рубрика "Четиво за министри" за публикациите. Може някой спортист или актьор да се окаже читател!
цитирай
2. petril - petril
23.04.2013 01:15
Колев, не би било зле да възобновите някогашната стършелова рубрика "Четиво за министри" за публикациите. Може някой спортист или актьор да се окаже читател!
цитирай
3. ackoleff - Възобновяване на рубрика
23.04.2013 12:04
Съжалявам, че не познавам тази стършелова рубрика. По смисъла на коментара и от съдържанието на поста ми предполагам, че визирате "калинките" сред управляващите. Ако поясните мога да си позволя списване на нова рубрика. Този пост не е много "популярно" четиво.Достойнството му могат да оценят специалисти. Съдържа точни факти и е по трудове и публикации на световни капацитети. Аз с предимство показвам фактите и ги коментирам по малко и съвсем не тенденциозно. В края ще направя обобщение което пак ще е политически неутрално защото както ще видите от целия пост нашата държава не се управлява както успяващите го правят - малки и големи, а се управлява като западащите страни от света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ackoleff
Категория: Новини
Прочетен: 298775
Постинги: 109
Коментари: 165
Гласове: 249
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031