Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2013 16:12 - Политическа история на Република България, последни 23 години – приказна история
Автор: ackoleff Категория: Политика   
Прочетен: 1885 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Започваме с това, че на територията на Република България имало Народна такава. За нея се грижел големия и силен крокодил наречен БКП. Грижел се добре разправят, хранел народа и в името на народа се хранел добре. Отглеждал си малкото крокодилче и продавал на хората „светло бъдеще“.

Незнам и не е моя работа да търся причините, как народа решил или някой му казал, но стария крокодил изненадващо умрял. Някой казват самоубил се. Други разправят от глад било. Сега след 23 години се е поизбистрила мътната вода и взело да се прояснява. Но не е съвсем ясно. Явно ще почакаме да разберем какво е било.

И така започва историята.

След смъртта на големия крокодил всички се събрали. Тревопасни и хищници седнали на една маса на която имало всичко. За да е по-удобно масата била кръгла.

Не останало само място за народа от Народната Република. Поканили го, но не на масата, а само като публика. Обещали да му обяснят всичко по-късно. И обяснявали колко е бил лош големия крокодил и Народната Република. Колко е лошо да си народ в нея.

Всички били съгласни. Всички пляскали.

Обяснили на народа, че вече ще го наричат с истинското му име – граждани, електорат или гласоподаватели. Вече имали глас. Дали им право да викат на воля колкото си искат.

Яли, пили и се веселили бая време. Дошло време да обяснят на публиката. Ето какво казали в общото изявление:

1.            Комунизма и комунистите са зло! Ще строим Демокрация! Публиката пляскала и викала от радост макар и да незнаела какво е демокрация. Изобщо не подозирала, че демокрацията за която говорили е само ДЕМОкрация.

2.            Няма да е вече Народна Република, щото е лошо да си народ. Ще е Република – само на гражданите и гласоподавателите. Чули се гласове, че имало и селяни, земеделци разни. Но никой не чул и не разбрал щото всички пляскали и викали от радост. Така народа стана публика в новата република, а земеделци вече няма. Скоро и селяните започнали да изчезват заедно със земите си.

Започнали да се представят отделните строители на ДЕМОкрацията. Първо излязло малкото крокодилче. То не отрекло, че е потомък на големия крокодил, но тържествено се заклело, че не е хищник, а е станало вегетарианец. Вече не яде от народа! Пък и нали Вие не сте вече народ, а един вид публика. Всички пляскали и се радвали. Вече не съм и с името на стария крокодил, а се казвам БСП. Само цвета запазвам да е червеникъв.

Публиката гледала какво става на масата и видяла, че крокодилчето добре и бързо се наяло и които били около него се нахранили добре. Интересно тези които били срещу крокодилчето и те били доволни. Пишели си нещо, пресмятали, брояли и от време на време излизали при публиката да събират каквото могат от нея. Тя охотно давала. Все пак била изненадана и се поразделила на вярващи и не вярващи, но изказването минало с пляскане и свирки!

Втори  се показали от СДС. Синия им цвят се виждал добре в мътната вода, но трудно се забелязвали очертанията. Част от публиката мислела, че са големи хищници и ще могат да се изправят срещу крокодилчето. Други вярвали, че са вегетарианци като крокодилчето. В крайна сметка какво станало? Сините обещали, че ще играят за публиката и ще има мнооого храна. Отново пляскане и свирки. От многото шум обаче не разбрали за кой щяла да бъде храната, за публиката или за сините. Останало да се разбере по-късно.

Имало още много кандидати които излизали и правили номера, но тях публиката не ги оценила.

Все пак трябва да отбележим един тъмен субект - ДПС, който бил през цялото време на масата, но който все го пропускали. Той обикновено поднасял яденето или раздигал масата, но все успявал да се докопа до някой кокал. Постоянно бил в движение и затова публиката не разбрала хищник ли е или тревопасно. Публиката предполагала, че този субект е партия щото хем се коалирал по някое време с крокодилчето и едни други, хем че е движение щото, постоянно обикалял около хищниците и се хранил добре, а имал и сокол който да казва къде са хищниците.

Така вървял живота в Републиката. Крокодилчето растяло. Като си похапне спира да си почине за малко и да се огледа за нова плячка. Пораснал и синия хищник. Събрал сили и събрал за много години напред. Но станало много бързо и изведнъж та му приседнало. И той си дал почивка.

Появил се един стар призрачен хищник. Научил, че имало златни ябълки в Републиката. Публиката забравила за крокодила и другия хищник. Гледала само новата триглава ламя. Не била виждала до сега такова нещо. В нея имало нещо от крокодилчето, нещо от тъмния субект, но и нещо ново.

Никой нищо не разбрал от публиката, но така или иначе видели, че вече златните ябълки свършили.

Започнали да се оглеждат. Какво ли ще дойде още? Каква ли беда? Но нищо подобно.

Задава се дружина здрава с предводител левент. Цял генерал. ГЕРБ някакъв има ама не се вижда на кой е. Няма значение. Публиката гледа крокодила се отмества, синьото чудовище съвсем го няма а тъмния субект и той далеч.

Голяма радост настана. Юнак иде. От хищниците да ни отърве.

Докато идеше и всичко около него помиташе. Като наближи публиката изтръпна. То не бил юнак, а бил Ал‘ Борисов с 400-те /нямаме го точния брой/ разбойници. Публиката стреснато се оглежда и чака да види какво ще стане. И то става.

Започнали хищниците да броят – банки всички си имат! Заводи, хотели, земя, заводи и футболни отбори – имат си! Ама …. Синьото чудовище си свети с няколко ТЕЦ-а. Крокодила си има АЕЦ Белене, верно само гьол е ама ГЕРБ си няма. Огледали се хищниците и видели АЕЦ Козлодуй. Най-бързо Ал‘ Борисов пратил ДКЕВР, БЕХ, ЕВН, ЧЕЗ и ЕНЕРГО ПРО. Пътьом разбойниците водени от Си‘ Дянков и пазени от Цв‘ Цветанов обрали публиката и им връчили нови сметки които да им платят на връщане. И стана тя една, не е за разправяне.

Скарали се хищниците. Що, ще запитате вие? Какво толкова има, че да се карат?

Уж нищо ама за тях е нещо. Немогат да се разберат и решили да питат публиката. Много умували как да я питат, че да не се усети, че искат да стане по-тъмно. И попитали. Да има ли или да няма? Уж за АЕЦ Белене питали.

Огледала се публиката и видяла само една АЕЦ Козлодуй има. Дето им свети да плаши хищниците нощем. Усетила се публиката, че искат да е на тъмно. И казала ДА – да има. Тогава всички хищници започнали да гледат публиката и да точат зъби. Уплашена публиката започнала да протестира. Протестирала за разбойниците тия ЕВН, ЧЕЗ и ЕНЕРГО ПРО. Започнала да събира камъни. Запалили се няколко факли и ….

Ал‘ Борисов си прибра разбойниците надалеч. Съвещават се сега. Оставили са само един П‘ левнелиев с помощник М‘ Райков. Оглеждат кои от публиката още не са станали да си поговорят с тях. Иска да се връща. Да вземе още каквото може. Той знае как. Ако не се сети ще си назначи специалист от америка.

Крокодила се потопи във водата и само очите му са от вън. Очаква да се поразмине раздвижването на публиката. И пак да излезе. Той е вегетарианец. Нали знаете.

Синьото чудовище си сменя наметалото и името. Не се вижда в момента ясно какво ще е. Но е мнооого гладно.

Тъмния субект е надалеч и сокола не се вижда. И той дебне да не изпусне момента за масата. Той не иска много, но винаги иска и само иска.

В далечината се задава червена шапчица с голяма потребителска кошница. Има нещо познато и смущаващо в тази нова героиня. И тя е от приказките. Като един цар, ако си спомняте.

За сега публиката събира камъни за да гони хищниците. Тук там се запалват факли.

Но те са за да се пази от хищниците. Още не е решила да ги лови. Няма обявена награда все още за глава на разбойник или за кожа на хищник.

Да поизчакаме. Приказката продължава.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ackoleff
Категория: Новини
Прочетен: 298791
Постинги: 109
Коментари: 165
Гласове: 249
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031