Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2016 22:56 - ГЬОНСУРАТЛЪК
Автор: bagatur Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1306 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.02.2019 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       Парите никога не са били основният проблем на България.Проблемът е бил в количеството им. До днес. Днес пари да иска човек. Пари от европейски фондове бол.Милиарди. Много милиарди.Разпределят се с конкурси.За целта има и агенции. Всичко е организирано както се изисква от Закона .

      Тогава защо, когато трябват за нещо - няма.Времето на голямото нямане.Защото нямало  пари .От нашите. За нищо. Дали ?

     Здравната каса и здравното министерство са заети да разделят  парите за здравето.Парите на хората. Здравните им осигуровки и данъците им.За хората това са "техните пари", за чиновниците-също.Ама под "техните" разбират "техните", т.е. на чиновниците.На всички нива.

Само че мераклиите за дял са повече от дяловете и затова започва повсеместно посягане на "техните "дялове- на пациентите.

      Така при преразпределяне на едни милиарди се налага пациентите да си доплащат, а хората в бяло да преструктурират системата непрекъснато в посока увеличаване на дела за доплащане за сметка на дела за изплащане по различните пътеки. И около пътеките.

Резултатът е налице: чиновничка с 10 000 лева месечна заплата.Работила извънредно, та се скъсала.

     Извънреден труд в една канцелария има само когато човекът не е достатъчно компетентен за това, за което е нает. Ако един монтьор се тутка със смяната на маслото  на колата ви ще му платите ли за времето, което му е отишло да търси гаечни ключове и филтри? Едва ли.А на тази и плащат.Значи , някой си я отглежда.На този фон пациентите си плащат престоя  в стаите, спешните медици ги бият за здраве и за 700-800 лева на месец, а кардиохирурзите и не си помислят да работят на Запад. Но с техните 30-40 000 лева на месец те са богове в бранша и всички трябва да работят за тях, защото те са лицето на бранша.

Да обобщим : 30 000 за кардиолозите, 10 000 за чиновничката, под 1000 за спешните медици. А точно те са лицето на медицината.

Останалите са гьонсурати.

      В едно Министерство на Всякакви Работи също няма пари.За икономия даже намалиха отпуските и обезщетенията при пенсиониране.И пак няма пари за обезщетения и за увеличение на заплатите.И за извънреден труд.

Обаче една категория държавни служители, които явно, че много добре разбират финансовите затруднения , си помагат сами.Те са направили стажа си за пенсия, подали са заявления за пенсиониране, но са използвали една клауза"да останат на работа до получаване на пенсия"...поради финансови затруднения.

Значи тези с най-високите заплати с благословията на тези с най-висок ранг ще поизядат парите на тези, които остават на работа.И междувременно ще им обясняват защо няма пари за какво ли не .

Гьонсурати.

    Образованието е като футбола.Всички разбират от него, но никой не може да помогне.

Един бивш премиер и един бивш вицепремиер си бяха организирали среща с учителите, която бе определена от финансиста като "седенка". Може би, защото учителките говореха, а те като селски ергени гледаха как да не дадат нищо.И "видяха как".

    Резултатът беше, че за по-лесно разделиха издръжката на училищата " на калпак".Така за няколко години в половината населени места не останаха училища. А другите се избиват за всеки ученик , но не за да го научат, а за да привлекат издръжката за него. Защото научаване вече няма да има.Ще има реформи.

А пари за достойно заплащане  на ужасно опасния вече  труд на учителите ще има само ако си затварят очите и ушите и пишат по-високи оценки. Ако не се оплакват, когато новите ученици ги псуват и бият и не дават гласност в медиите за проблемите си. За да не излизат "на светло" местните  просветни шефове. А - и ако училищата са в центъра на града.

А в министерството са "чисти" - осигурили са издръжката на училищата и тази година.

Напред, науката е слънце !

Гьонсурати.

Еволюцията в Обществото ни следва своята логика.

Първи тръгнаха Утопистите.

След Утопистите дойдоха Комунистите.

След Социалистите - Демократите.

А днес е времето на Гьонсуратите.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bagatur
Категория: Лични дневници
Прочетен: 158998
Постинги: 130
Коментари: 42
Гласове: 242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031